Če imaš šiviljski meter, meriš z njim. Če ne, meri z vrvico in na koncu izmeri dolžino le te.

SLIKA 1: prikazuje napačno merjenje, saj je oseba med vrat psa in meter dala prst. Pusti prst izven metra ok? 😉

SLIKA 2: prikazuje napačno merjenje, saj je merilni trak postavljen veliko previsoko nad vratom,

SLIKA 3: prikazuje PRAVILNO MERJENJE. Merilni trak je postavljen na mestu, kjer ovratnica kužku najlepše sedi, med merilnim trakom in vratom ni prsta. Merilni trak zategneš toliko, da je lepo ovit okoli vratu (se ne seseda in ne duši psa).

SLIKA 4: prikazuje kako se izmeri NOTRANJI OBSEG OBSTOJEČE OVRATNICE. Vzameš ovratnico, jo zapneš na luknjo na kateri ovratnica najlepše sedi na vratu psa, ter s šiviljskim metrom oz. vrvico izmeriš notranji obseg ovratnice.

SLIKA 5: prikazuje kako izmeriš DOLŽINO OBSTOJEČE OVRATNICE. Ovratnico raztegneš in izmeriš od luknje na kateri je ovratnica zapeta na kužku, do začetka sponke.

Če imaš šiviljski meter, meriš z njim. Če ne, meri z vrvico in na koncu izmeri dolžino le te.

SLIKA 1: prikazuje napačno merjenje, saj je oseba med vratu mačke in meter dala prst. Pusti prst izven metra ok? 😉

SLIKA 2: prikazuje napačno merjenje, saj je merilni trak postavljen veliko previsoko nad vratom,

SLIKA 3: prikazuje PRAVILNO MERJENJE. Merilni trak je postavljen na mestu, kjer ovratnica mucki najlepše sedi, med merilnim trakom in vratom ni prsta. Merilni trak zategneš toliko, da je lepo ovit okoli vratu (se ne seseda in ne duši mačke).

SLIKA 4: prikazuje kako se izmeri NOTRANJI OBSEG OBSTOJEČE OVRATNICE. Vzameš ovratnico, jo zapneš na luknjo na kateri ovratnica najlepše sedi na vratu mačke, ter s šiviljskim metrom oz. vrvico izmeriš notranji obseg ovratnice.

SLIKA 5: prikazuje kako izmeriš DOLŽINO OBSTOJEČE OVRATNICE. Ovratnico raztegneš in izmeriš od luknje na kateri je ovratnica zapeta na mucki, do začetka sponke.

SLIKA 1: NAPAČNO MERJENJE! Merilni trak je prenizko na zapastju.

SLIKA 2: NAPAČNO MERJENJE! Pod merilni trak ne dajaj prsta, ker tako mera zapestnice ne bo prava

SLIKA 3: PRAVILNO MERJENJE! Merilni trak je na sredini zapestja (med začetkom dlani in prvo izbočeno kost), položen točno ob zapestje, brez dodatnega prostora in brez stiskanja merilnega traku.

SLIKA 4: če nimate šiviljskega metra si lahko pomagate z navadno vrvico. To naredite tako, da vrvico položite na zapestje tako, kot bi položili merilni trak, si označite kje vrvica naredi popolni krog okoli zapestja in nato izmerite dolžino vrvice. To je vaša mera zapestja.

NIKOLI NIKOLI NE MERITE DOLŽINO ZAPESTNICE, KI JO IMATE DOMA, KER MERA NE BO PRAVILNA!

Napačno merjene zapestnice ni mogoče vrniti ali zamenjati. Mogoče jo je skrajšati, ni je mogoče podaljšati.